Persoanele cu cancer primesc adesea tratament pe cale venoasă. Termenul medical pentru aceasta este tratamentul intravenos (IV).
Personalul medical vă poate administra chimioterapie, alte medicamente, transfuzii de sânge și lichide în acest fel. Dispozitivele medicale numite catetere și porturi facilitează tratamentele intravenoase. De asemenea, pot facilita prelevarea probelor de sânge.
Portul (sau camera implantabila) este plasat sub piele, de obicei în partea dreaptă a pieptului. Arata ca un mic disc din plastic. Este atașat de un cateter (un tub subțire, flexibil) care este ghidat (filetat) într-o venă mare deasupra părții drepte a inimii numită vena cavă superioară.
Chirurgul va implanta camera de obicei cu anestezie locală sau sedare. Întregul cateter trece sub pielea pieptului. S-ar putea să vedeți sau să simțiți un mic nodul în partea laterală acolo unde este portul, restul cateterului este ascuns in torace, nu il veti putea palpa. Un ac special este introdus prin piele în port pentru a preleva sânge sau pentru a administra fluide și alte tratamente.
Care sunt beneficiile porturilor pentru tratamentul cancerului?
– porturile pot rămâne pe loc săptămâni, luni sau ani,
– reduceți numărul de înțepături de ac – faceți analize de sânge și administrați chimioterapie în aceeași zi cu 1 înțepătură de ac,
– vă ajută dacă aveți vene mici sau deteriorate sau vă este frică de ace (tripanofobie),
– pentru tratamentele care durează mai mult de 1 zi, acul poate rămâne în port câteva zile,
– vă ajută dacă aveți nevoie de mai multe transfuzii de sânge,
– reduceți riscul ca medicamentele să se scurgă în afara venei,
– evitați vânătăile sau sângerările dacă aveți probleme de sângerare, cum ar fi un număr scăzut de trombocite.
Care sunt riscurile utilizării cateterelor și porturilor în timpul tratamentului pentru cancer?
Fiecare tip de cateter poate avea efecte secundare și riscuri. Acestea includ potențiale infecții, blocaje și cheaguri. Problemele mai puțin frecvente sunt o răsucire a cateterului de sub piele sau mișcarea cateterului sau a portului.
Cum am grijă de cateterul sau port-ul meu?
A avea grijă de cateter sau port reduce riscul de probleme. Un port este sub piele, așa că are nevoie de mai puțină îngrijire odată ce pielea s-a vindecat. De asemenea, cateterul trebuie spălat cu lichid steril la intervale regulate. Acest lucru îl împiedică să fie blocat.
Un cateter sau un port va cauza probleme cu radioterapie sau scanări?
NU! Cateterul este compatibil cu scanarile RMN, CT
By @MEDVASC