Spălarea pe mâini pentru a ține bolile la distanță

martie 5, 2020 by Clinica Jose Silva0
cooking-hands-handwashing-health-545013.jpg

Spălatul pe mâini reprezintă cea mai simplă și eficientă modalitate prin care poți să ții bolile la distanță. De asemenea, tot pe această cale se poate evita și răspândirea unor boli periculoase care pot să fie fatale pentru persoanele din jurul tău.

Spălatul pe mâini reprezintă un obicei sănătos pe care trebuie să îl deprindă și copilul tău pentru a-și menține sănătatea și a-i proteja pe cei din jurul său.

De-a lungul unei zile atingi diferite persoane, obiecte și suprafețe pe care se adună tot felul de viruși și bacterii care pot cauza îmbolnăviri. Microbii te pot infecta dacă îți atingi ochii, nasul și gura cu mâinile neigienizate. Deși spălatul pe mâini poate să fie cel mai simplu lucru pe care trebuie să îl faci pentru a te proteja împotriva bacteriilor și virușilor prezenți pe diferite tipuri de suprafețe trebuie să te asiguri că te speli pe mâini corect.

Pentru a te spăla pe mâini cât mai corect, am conceput acest scurt ghid pentru tine. Este bine să respecți aceste câteva reguli de fiecare dată pentru a te proteja și pentru a-ți menține sănătatea pentru cât mai mult timp.

Cum se efectuează corect spălatul mâinilor?

Spălarea mâinilor trebuie să se facă înainte să pregătești mâncarea sau mănânci, bandajezi o rana sau îngrijești o persoană bolnavă, pui sau scoți lentilele de contact. De asemenea, se recomandă să îți igienizezi mâinile și după ce pregătești mâncarea, folosești toaleta sau schimbi un scutec, atingi un animal, cureți după un animal sau îl hrănești, te ocupi de gunoiul menajer sau după ce bandajezi și îngrijești o persoană bolnavă.

Săpunul antibacterian nu este mai eficient în comparație cu cel obișnuit. Folosirea săpunului antibacterian ar putea duce la creșterea rezistenței anumitor tipuri de bacterii și astfel să nu mai fie eficient. Atunci când te speli pe mâini trebuie să urmezi pașii de mai jos:

 • Umezește mâinile cu apă caldă sau rece
 • Aplică săpunul în căușul palmei
 • Spumează bine mâinile
 • Freacă mâinile viguros cel puțin 20 de secunde
 • Insistă pe dosul mâinilor, la încheieturi, între degete și sub unghii
 • Clătește bine
 • Șterge mâinile cu un prosop curat
 • Folosește prosopul pentru a închide robinetul

 

Acești pași trebuie respectați de fiecare dată când te speli pe mâini pentru a putea să mănânci și să îți folosești mâinile în siguranță atunci când mănânci sau îți atingi fața.

Cum să aplici corect dezinfectantul pe mâini?

Soluțiile dezinfectante pot să fie o alternativă foarte bună atunci când în jur nu există surse de apă și săpun pe care să le folosești pentru spălatul mâinilor. Dacă folosești dezinfectant pentru mâini atunci trebuie să te asiguri că are o concentrație mai mare de 60% alcool.

Pentru a aplica corect dezinfectantul atunci când spălatul pe mâini nu este posibil, aplică o cantitate suficientă în palmă încât să îți poți umezi mâinile complet și freacă bine mâinile până când substanța se evaporă și se usucă complet.

Soluțiile dezinfectante pot să fie folosite de copii și adolescenți atunci când nu există posibilitatea să se spele cu apă și săpun. Totuși, în cazul copiilor este bine să te asiguri că îi supraveghezi în momentul în care folosesc dezinfectantul.

Dezinfectantul pentru mâini este util în foarte multe situații și este recomandat să ții unul în geantă pentru a putea să te asiguri că nu intri în contact cu virușii și bacteriile.

Igiena mâinilor copiilor

Încurajează-i pe cei mici să se spele cât mai des pe mâini și transformă acest lucru într-o activitate cât mai distractivă. Spală-te pe mâini de față cu copilul tău pentru a-i demonstra cum trebuie să procedeze corect apoi lasă-l pe el să imite procedura. Pentru a evita spălatul în grabă puteți inventa și un joc. În cazul în care nu ajunge la chiuvetă atunci ține mereu la îndemână un înălțător sau un scăunel antiderapant.

Spălatul pe mâini poate să protejeze atât adulții cât și copii de numeroase boli grave, motiv pentru care trebuie să se respecte cu strictețe igiena mâinilor. Cu siguranță, este o măsură care poate să prevină multe situații neplăcute și să îi protejeze pe cei din jurul tău.

Reguli pentru a avea mâinile cât mai curate tot timpul

Îngrijirea mâinilor nu este atât de complicată iar partea de igienă ne-am format-o fiecare dintre noi încă din copilărie. Pentru a te asigura că ai o igienă corespunzătoare a mâinilor nu trebuie să abuzezi de consumul de săpun și dezinfectant. Dacă te speli pe mâini suficient de des microbii nu vor rezista. De asemenea, alege un săpun care să se potrivească tipului de piele pe care îl ai deoarece un săpun nepotrivit nu te ajută decât să îți simți pielea mai uscată.

Persoanele cu pielea sensibilă ar trebui să folosească și o cremă pentru mâini astfel încât să restaureze pielea afectată. Pielea crăpată favorizează pătrunderea bacteriilor în interior. Dacă nu ai condițiile necesare să te speli pe mâini atunci ține întotdeauna un gel antibacterian în geantă. Gelul antibacterian te va ajuta să îți păstrezi mâinile curate tot timpul.

Având în vedere noua infecție cu Coronavirus, medicii de pretutindeni ne sfătuiesc să ne spălăm cât mai des pe mâini, timp de 20 de secunde, astfel încât să ne putem proteja. Când o persoană diagnosticată cu Covid-19 (Coronavirus) tușește sau strănută împrăștie în aer picături de lichid infectat. Majoritatea acestor picături se depun pe suprafețe și obiecte din jur iar oamenii care duc mâna la ochi, nas și gură se pot infecta cu ușurință. Cu siguranță, spălatul pe mâini reprezintă o soluție eficientă pentru a ne proteja de această nouă boală care ucide mii de oameni la nivel mondial. Până în prezent nu există nici un tratament care să vindece infecția cu Coronavirus, motiv pentru care trebuie să respectăm indicațiile autorităților și să ne menținem igiena mâinilor și pe cea corporală.

Spălatul pe mâini este un obicei benefic și poate să îți îmbunătățească sănătatea. Cu siguranță, în momentul în care vei respecta cu strictețe regulile pentru a te spăla pe mâini cât mai corect vei putea să fii mai sănătos și mai adăpostit de pericolele care se află în jurul nostru.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Câteva cuvinte


Clinica Jose Silva este un model de seriozitate si de profesionalism, nu numai datorita perfomantelor medicilor care lucreaza ci si datorita atentiei cu care acestia isi tratateaza fiecare pacient in parte.

Website designed by INNOVATION MKT&IT

Politica de cookie si GDPR
Subscribe


Înscrieți-vă la newsletter pentru a primi toate noutățile și reducerile Clinicii Jose Silva  © 2019 Clinica Jose Silva | Toate drepturile rezervate.

  Call Now Button