Semnele insuficienței cardiace

martie 5, 2020 by Clinica Jose Silva0
shutterstock_159016388-1200x803.jpg

O dată cu fiecare bătaie a inimii sângele este transmis mai departe pentru a asigura o bună funcționare a organismului. Insuficiența cardiacă apare atunci când inima nu mai pompează sângele adecvat și este slăbită. Cea mai frecventă cauză este afectarea mușchiului cardiac, în special după un infarct miocardic.

Insuficiența cardiacă nu înseamnă că inima a încetat să mai funcționeze ci, pomparea sângelui nu se face la fel de eficient așa cum se producea înainte. Insuficiența cardiacă mai este cunoscută și sub denumirea de insuficiență cardiacă congestivă. Anumite afecțiuni suferite în timp de o anumită persoană pot slăbi inima iar aceasta nu va mai funcționa corespunzător. Atunci când inima este slăbită sângele nu mai poate fi pompat corespunzător pentru a obține oxigenul din toate celulele. Uneori inima se dilată și devine slăbită iar alteori inima poate să fie rigidă și mușchiul devine îngroșat.

Insuficiența cardiacă – simptome după care poți să recunoști dacă trebuie să mergi la medic

Primele simptome de insuficiență cardiacă sunt oboseala, dificultatea în respirație și îndeplinirea sarcinilor care necesită efort fizic. Pentru insuficiență cardiacă simptome putem să mai listăm  și altele în afară de cele menționate precum amețeală, pierderea poftei de mâncare, greață, tuse cronică, hârâit în timpul respirației, inima bate puternic, oboseală excesivă, confuzie, probleme de gândire, glezne umflate, abdomenul umflat, dureri în piept. Simptomele se pot înrautăți în timpul nopții atunci când persoana stă nemișcată iar acestea sunt similare cu cele din insuficiența cardiacă sistolică sau diastolică.

Insuficiența cardiacă congestivă poate să aibă la bază o serie de cauze precum bolile arteriale coronariene, hipertensiunea, defecte ale valvelor cardiace, defecte sau leziuni ale mușchiului inimii, miocardita, malformații cardiace congenitale, aritmii cardiace și alte boli cronice care pot să declanșeze această afecțiune.

Tipuri de insuficiență cardiacă

Inima are patru camere prin care sângele este pompat și este favorizată circulația. Sângele proaspăt oxigenat este transportat de la plămâni către atriul stang si ventriculul stang, de unde este pompat către toate organele si tesuturile organismului. După ce oxigenul a fost utilizat sângele se întoarce prin vene către atriul drept și ventriculul drept, spre plămâni pentru a fi din nou oxigenat.

Insuficiența cardiacă este clasificată în mai multe tipuri în funcție de partea afectată, de mecanismul prin care s-a produs, de cât de agresiv s-a instalat etc. Așadar, putem să vorbim despre insuficiență cardiacă dreaptă, insuficiență cardiacă stângă, insuficiență cardiacă globală, sistolică, diastolică, cronică, acută, insuficiență cardiacă congestivă, decompensată.

Fiecare dintre acestea reprezintă anumite stadii de evoluție și cu cât este depistată mai repede cu atât devine și tratamentul mai eficient. În special dacă diagnosticul pus de medici cardiologi este cel de insuficiență cardiacă congestivă, aceasta necesită asistență medicală la momentul potrivit. Potrivit manifestărilor simptomelor de insuficiență cardiacă pot să fie afectați și rinichii iar dacă formele acute nu sunt tratate și depistate la timp poate duce la atac de cord.

Tipuri de investigații și tratamentul insuficienței cardiace

Insuficiența cardiacă poate să fie depistată din timp cu condiția ca persoanele care se confruntă cu unele dintre simptomele menționate, să facă un control regulat. Chiar dacă nu se observă schimbări de la un control la altul iar simptomele nu își fac simțită prezența un control anual al stării de sănătate tot este necesar.

Dacă observi semne ale insuficienței cardiace atunci trebuie să discuți cu medici cardiologi specializați, astfel încât problemele să fie depistate la timp. Mai ales dacă în istoricul familiei au fost cazuri de boli cardiace sau chiar decese din această cauză, un control anual este obligatoriu. După o examinare fizică medicul va decide dacă este necesar să se efectueze anumite teste suplimentare sau proceduri pentru a determina eventualele probleme precum cele despre care am menționat anterior.

După efectuarea unui examen clinic medicul cardiolog va efectua o serie de investigații paraclinice specifice (EKG, Ecografie Doppler Cardiacă și Vasculara, Test de efort, Monitorizare Holter/24 ore etc). Va recomanda, de asemenea,  investigații de laborator pentru un diagnostic corect si complet, în vederea stabilirii conduitei terapeutice optime fiecărui caz in parte.

Ecografia Doppler, un test eficient pentru depistarea problemelor cardiace

O ecografie Doppler este recomandată în special dacă medicul de familie ți-a recomandat, dacă suferi de hipertensiune arterială, dacă ești fumător, suferi de diabet sau ești sedentar. Aceasta ecografie Doppler este o investigație importantă recomandată atât pacienților cu varice sau celor care le amorțesc membrele, cât și pacienților cu factori de risc pentru îngustarea venelor așa cum sunt diabeticii, fumătorii și vârstnicii.

Pentru efectuarea acestei investigații, pacientul nu trebuie să se pregătească în mod special. Te poți hrăni și hidrata în mod corespunzător atât înainte cât și după investigație. Dar, este esențial să te prezinți pentru efectuarea acestei investigații dacă ai fost la un medic cardiolog și ți-a recomandat acest lucru.

Un eco Doppler se poate efectua la secția de cardiologie Timișoara sau în orice alt oraș unde se există o secție de cardiologie bine pusă la punct. O ecografie Doppler poate să dureze chiar și 60 de minute.

În funcție de rezultatele descoperite medicul cardiolog poate să îți recomande o serie de investigații mai ample, intervenție chirurgicală și tratament adecvat.

O ecografie cardiacă poate să îți salveze viața iar controalele anuale pot să te ajute să îți menții o stare de sănătate cât mai bună. Insuficiența cardiacă este o boală progresivă care se poate înrăutăți în timp. Diferitele stadii ale bolii te vor ajuta să înțelegi de ce un nou medicament a fostg adăugat la tratamentul tău și de ce modificări ai nevoie în ceea ce privește stilul tău de viață. Persoanele care au un risc ridicat de a dezvolta insuficiență cardiacă ar trebui să facă exerciții fizice în mod regulat, să renunțe la fumat, să trateze hipertensiunea arterială, să trateze colesterolul mărit, să nu mai consume alcool și droguri ilegale. De asemenea, și schimbarea dietei alimentare poate să fie importantă în tratarea insuficienței cardiace congestive.

Așadar, cu o alimentație sănătoasă, exerciții fizice regulate, controale la medic și renunțarea la toate obiceiurile nesănătoase poate să diminueze simptomele insuficienței cardiace și să te bucuri de o viață sănătoasă fără griji.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Câteva cuvinte


Clinica Jose Silva este un model de seriozitate si de profesionalism, nu numai datorita perfomantelor medicilor care lucreaza ci si datorita atentiei cu care acestia isi tratateaza fiecare pacient in parte.

Website designed by INNOVATION MKT&IT

Politica de cookie si GDPR




Subscribe


Înscrieți-vă la newsletter pentru a primi toate noutățile și reducerile Clinicii Jose Silva



    © 2019 Clinica Jose Silva | Toate drepturile rezervate.

    Call Now Button