fbpx

Neurologie

Neurologia este specialitatea medicala care se ocupa de investigarea,diagnosticarea si tratamentul tuturor categoriilor de boli ale sistemului nervos central, sistemului nervos periferic cat si autonom.
Câteva cuvinte

Vorbim aici desigur despre bolile care afecteaza creierul, maduva spinarii dar si vasele de sange care hranesc aceste structuri, nervi cranieni, radacini nervoase si ganglioni spinali, nervi periferici si sistem muscular.

Cele mai comune afectiuni neurologice la ora actuala sunt: accidentele vasculare cerebrale (ischemice sau hemoragice), epilepsia, scleroza multipla ce reprezinta poate cea mai frecventa boala invalidanta a adultului tanar, boala Parkinson, dementele, traumatismele, tumorile, herniile de disc, tulburarile de miscare (distonii, tremor, ticuri), Miastenia Gravis.

In ceea ce priveste accidentul vascular cerebral, o atentie deosebita ar trebui acordata asupra depistarii si tratarii factorilor de risc (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, fumat, obezitate, sedentarismul, consumul de alcool etc), luand in considerare studiile ce confirma ca accidentele vasculare reprezinta principala cauza de handicap fizic si/sau psihic si sunt considerate a treia cauza de deces dupa patologia cardiovasculara si neoplazii. Tocmai din aceasta cauza este necesara o stransa colaborare multidisciplinara (neurolog, cardiolog, diabetolog, neurochirurg) in aceste situatii.

O atentie deosebita ar trebui acordata unui simptom frecvent, deseori considerat banal in viata de zi cu zi, cefaleea, dar care ar trebui sa determine pacientul sa se adreseze unui neurolog, mai ales daca vorbim despre o durere de cap aparuta „de novo” la adulti cu varsta peste 50 ani,cunoscut fiind ca exista afectiuni severe ce se pot manifesta initial cu cefalee (tumori cerebrale, abcese cerebrale, hemoragii subarahnoidiene, hematoame subdurale, hemoragii intraparenchimatoase, meningite, arterite temporale, hipertensiune arteriala, hidrocefalie, glaucom).


Manevre Terapeutice


Control Neurologic


Realizare EEG


Interpretare EEG

Consultație Neurologie


Stimulare Luminoasă


Eco Doppler CarotidianDr. Vintilă Carmen

Medic Specialist Neurologie


Clinica Jose Silva

Citește și despre:


 • Tipuri de tulburari neurologice
 • Ce afectiuni poate diagnostica medicul neurolog

Manifestarile neurolgice sunt cauzate de sistemul nervos sau de ceea ce intervine asupra functiei normale a sistemului nervos. Sistemul nervos este format din doua parti:

 • sistemul nervos central care include creierul si maduva spinarii – actioneaza ca o statie centrala de procesare.
 • sistemul nervos periferic transmite informatiile senzoriale intre muschi, tesuturi si nervi in intregul organism catre creier. Atunci cand aceste conexiuni sunt perturbate apar simptome neurologice.

Simptomele neurologice isi au deseori originea din sistemul nervos periferic si includ senzatie de arsura, amorteala, intepatura, slabiciune musculara sau paralizie si sensibilitate. Aceste simptome pot fi cauzate de un traumatism local, in cazul in care durerea este direct legata de un traumatism sau de o boala sistemica, care ar putea sa afecteze intregul corp.

Durerea poate fi o expresie a unei conditii mult mai complexe: senzatia de durere ar putea fi resimtita intr-o parte a corpului in care n-a avut loc un prejudiciu sau nu se manifesta local o boala. Acest tip de durere este cel mai dificil de diagnosticat si tratat.

Simptomele neurologice pot fi declansate de unul sau mai multi nervi. Unele sindroame, cum ar fi sindromul de tunel carpian apare atunci cand un nerv este comprimat si lipsit de fluxul de sange corespunzator. Diabetul este o cauza frecventa a neuropatiilor periferice, in care nervii sunt lezati din cauza nivelurilor prea mari de zahar.

Simptomele neurologice pot fi caracteristice si bolilor autoimune (lupus, sindorm GullainBarre) sau a virusurilor (HIV, Epstein-Barr) sau virusul varicelo-zosterian. Manifestarile neurologice din cauza unor disfunctii ale sistemului nervos autonom (parte a sistemului nervos periferic) pot intrerupe actiunile involuntare cum ar fi respiratia, inghitirea, controlul vezicii urinare sau transpiratia. Acestea pot fi insotite de modificari ale tensiunii arteriale (ameteli, pierdere a constientei). Se va solicita imediat asistenta medicala de urgenta, daca manifestati aceste simptome, intrucat viata dumneavoastra s-ar putea afla in pericol.

Sunt situatii in viata ta cand medicul de familie iti poate da un bilet de trimitere la un medic neurolog. Insa te-ai intrebat vreodata ce inseamna cuvantul neurologie si ce afectiuni trateaza, de fapt, un doctor neurolog? In acest articol iti vom oferi raspunsurile pe care le cautai.

Un medic neurolog este un doctor care are o pregatire in afectiunile sistemului nervos. Un dezechilibru la nivelul chimiei creierului poate cauza aparitia multor simptome neplacute, printre care si insomnia, iar medicii neurologi, de exemplu, trateaza nu doar aceasta tulburare, ci si sindromul picioarelor nelinistite, o cauza frecventa a insomniei.

sadar, neurologul este medicul care se specializeaza in tratarea afectiunilor sistemului nervos. Acesta este alcatuit din doua parti:

 1. sistemul nervos central – care include creierul si maduva spinarii;
 2. sistemul nervos periferic – include toate celelalte elemente neurale, cum ar fi ochii, urechile, pielea si alti “receptori senzoriali”.

Afectiunile, tulburarile si traumatismele care implica sistemul nervos necesita de cele mai multe ori interventia unui medic neurolog si tratamentul prescris de un astfel de specialist.

Medicii care au ca specializare neurologia sunt cei care trateaza bolile neurologice sau problemele sistemului nervos. Simptomele care necesita, cel mai adesea, serviciile unui medic neurolog sunt:

 • problemele de coordonare motorie
 • slabiciunea musculara
 • o modificare aparuta in simtul tactil
 • confuzia
 • ameteala.

Pacientii care au probleme la nivelul simturilor, cum ar fi cel tactil, vederea sau cel olfactiv fac parte dintre persoanele care pot avea nevoie de consultul unui medic neurolog, pentru ca problemele legate de procesarea senzoriala (informatii primite de la simturi) sunt uneori cauzate de afectiunile sistemului nervos.

Totodata, medicul neurolog este cel care poate consulta si diagnostica pacientii cu:

 • crize convulsive, cum ar fi cei care au epilepsie
 • accident vascular cerebral
 • scleroza multipla
 • tulburari neuromusculare, cum ar fi miastenia gravis
 • infectii ale sistemului nervos, printre care encefalita, meningita sau abcesele de la creier
 • afectiuni neurodegenerative, cum ar fi boala Lou Gehrig si maladia Alzheimer
 • afectiunile maduvei spinarii, inclusiv bolile autoimune si cele inflamatorii
 • durere de cap, cum ar fi migrena si cefaleea de tip “cluster”.

Deoarece sistemul nervos este foarte complex, medicul neurolog se poate specializa pe o anumita zona, iar in prezent exista numeroase sub-specializari care intra sub ramura de neurologie. Iata cateva exemple de sub-specializari: medicina neuromusculara, ingrijirea pacientului neurocritic, neuro-oncologie, neurologie geriatrica, neurologie pediatrica, neuroradiologie-interventionala.

PROMO
SERVICII DE NEUROLOGIE

Alege unul sau mai multe servicii de mai jos si contactează-ne!
 • CONSULT DE SPECIALITATE200 RON
 • CONTROL100 RON
 • MANEVRĂ EPLY(vertij)100 RON
 • ACTE COMISIE (Dosar handicap)150 RON
 • INTERPRETARE ANALIZE50 RON
 • REFERAT NEUROLOGIC100 RONCâteva cuvinte


Clinica Jose Silva este un model de seriozitate si de profesionalism, nu numai datorita perfomantelor medicilor care lucreaza ci si datorita atentiei cu care acestia isi tratateaza fiecare pacient in parte.

Website designed by SIV Media
Subscribe


Înscrieți-vă la newsletter pentru a primi toate noutățile și reducerile Clinicii Jose Silva© 2019 Clinica Jose Silva | Toate drepturile rezervate.

Call Now Button