Endocrinologie
Endocrinologia este știința care studiază bolile hormonale. Medicul endocrinolog diagnostichează și tratează problemele hormonale și complicațiile acestora. Hormonii reglează metabolismul, respirația, creșterea, reproducerea, percepția senzorială și mișcarea. Dezechilibrele hormonale stau la baza numeroaselor afecțiuni. Oamenii au peste 50 de hormoni diferiți. Aceștia pot exista în cantități foarte mici și, cu toate acestea, pot avea un impact semnificativ asupra funcționării și dezvoltării organismului. Sindromul ovarelor polichistice este una dintre cele mai frecvente tulburări endocrine la femei, alături de boala tiroidiană autoimună.
Ce afecțiuni putem trata?
-
Diabetul
Una dintre cele mai răspândite boli ale sistemului endocrin, este o afecțiune în care pancreasul nu produce o cantitate suficientă a hormonului insulină.
-
Tulburări tiroidiene
Hormonii tiroidieni, hormoni produși de glanda tiroidă, influențează aproape toate organele corpului.
-
Sindromul ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice este o boală comună a sistemului endocrin, care afectează între 7% și 10% dintre femei cu vârsta între 15 și 45 de ani.
-
Osteoporoza
Apare atât la femei, cât și la bărbați, fiind o afecțiune în care oasele devin fragile și mai predispuse la rupere.
Ai nevoie de un consult?
Apelează Clinica
+(40) 356 112 555
+(40) 371 493 991
Întrebări frecvente
Dacă medicul tău suspicionează că afecțiunea ta este legată de producția de hormoni, îți poate recomanda un consult endocrinologic – specialistul în endocrinologie este endocrinologul, care stabilește diagnosticul și schema de tratament a bolilor care afectează glandele și hormonii. Endocrinologul își propune să restabilească echilibrul în cadrul sistemelor organismului. Endocrinologul tratează frecvent urmatoarele afecțiuni:
- Diabet
- Osteoporoza
- Menopauza
- Tulburări metabolice
- Boli ale tiroidei
- Producție hormonală excesivă sau insuficientă
- Unele cancere
- Statură mică
- Infertilitatea
La prima vizită, medicul îți va adresa o serie de întrebări pentru a stabili diagnosticul. Întrebările pot face referire la:
- Medicația actuală
- Istoricul familial de probleme hormonale
- Alte probleme medicale, precum alergiile
- Obiceiurile alimentare
Înainte de consult, este util sa notezi orice simptom pe care îl ai. Endocrinologul te poate întreba in legătură cu simptome care nu par sa aibă vreo legatură între ele; asta pentru că nivelurile hormonale afectează atât de multe sisteme din organism, încât modificări minore la nivelul unei glande pot influenta zone din corp foarte îndepărtate de locul unde este situată respectiva glandă.
Specialistul va măsura pulsul si tensiunea arteriala și va analiza starea pielii, a părului, a dinților și cavitatea bucală. Specialistul poate recomanda efectuarea unor analize de sânge și de urină. După stabilirea diagnosticului, medicul endocrinolog va recomanda o schema de tratament, care va depinde de afecțiunea preexistenta care a declanșat simptomele.