Dermatologie

Este specialitatea care se ocupă cu totalitatea afecțiunilor care apar la nivelul organului cutanat (piele, mucoase accesibile și fanere), la orice vârstă. Venerologia, al cărei obiect de studiu îl constituie totalitatea infecțiilor cu transmitere sexuală, aparține acestei specialități deoarece atât calea de contaminare cât și majoritatea manifestărilor clinice ale acestor infecții sunt localizate la nivel cutaneo-mucos.

Ce afecțiuni putem trata?

  • Peeling chimic pentru tratamentul acneei, cicatricilor postacneice și petelor hiperpigmentare

  • Consultație dermatovenerologie

  • Dermatoscopie

  • Ecografie cutanată

  • Dermoanaliză

  • Chirurgie dermatologică

  • Examinare lampă Wood

  • Electrocauterizare leziuni

  • Chiuretaj cutanat

Ai nevoie de un consult?

Apelează Clinica

+(40) 356 112 555
+(40) 371 493 991

Întrebări frecvente

Examinarea cu lampa Wood este un test diagnostic util în anumite tipuri de afecțiuni dermatologice: infecții (pitiriazis versicolor, tinea capitis sau corporis, eritrasma) sau modificari pigmentare (vitiligo, melasma). Testul constă în examinarea pielii și părului cu ajutorul unei lămpi care emite raze UVA. Testul nu necesită pregătire specială, zona care urmează a fi analizată nu trebuie sa fie spalătă în ziua respectivă, nu trebuie machiată sau dată cu cremă.

Foliculita – este o inflamație a unuia sau mai multor foliculi . Ea poate apărea oriunde pe piele.

Cauze și Simptome

Foliculita începe când foliculii de par sunt deteriorați prin frecare de la îmbrăcăminte, blocaje ale foliculului , sau de la ras . În cele mai multe cazuri de foliculită , foliculi deteriorați sunt apoi infectați cu bacterii aureus (stafilococic).

Simptomele comune includ erupții cutanate, mâncărime, coșuri sau pustule lângă un folicul de păr în gât, abdomen, sau zona genitală.

Alergii Cutanate – cuvântul alergii cutanate nu are o semnificație exactă sau se referă la o anumită boală sau un fel de tulburare. Este un termen general care reprezintă un focar de umflături pe corp, care schimbă modul în care pielea arată.

Alergiile cutanate pot fi localizate pe o anumită zonă sau pe o zonă larg răspândită. Categorii comune de alergii cutanate sunt:
– descuamarea pielii de patch-uri care nu este cauzată de infecţie.
– descuamarea pielii de patch-uri produse de infecţii fungice sau bacteriene.
– umflaturi roșii, mâncărime sau patch-uri asupra organismului, cum ar fi piept și spate

Cauze și Simptome:
Lista de semne şi simptome menţionate în diverse surse pentru alergii cutanate include simptomele enumerate mai jos:

Erupţii cutanate; Urticarie; Angioedem; Wheals; Erupţii cutanate; Umflarea pielii; Edem; Inflamaţia pielii; Prurit; Iritaţie; Durere

Cauze si Simptome

Onicomicoza este cauzata de 3 clase principale de ciuperci : dermatofiti , drojdii , mucegaiuri şi nondermatophyte . Dermatofiti sunt de departe cele mai frecvente cauze de onicomicoza . Doi agenţi patogeni majori sunt responsabili pentru aproximativ 90% din toate cazurile onicomicoza . Trichophyton rubrum conturi pentru 70% şi Trichophyton mentagrophytes conturi pentru 20% din toate cazurile . Onicomicoza cauzata de mucegaiuri nondermatophyte (Fusariumspecii, Scopulariopsis brevicaulis , Aspergillusspecii ) devine mai comuna in întreaga lume , reprezentând până la 15% din cazuri în unele ţări. datorită onychomycosis Candida este rară.

Factorii de risc pentru onicomicoza includ istoricul familial, îmbătrânire , sănătate precară înainte de traumatism , clima caldă , participarea la activităţi de fitness , imunosupresie (de exemplu , HIV , induse de droguri ) , scăldat comunal , şi încălţăminte ocluzive.

Unghia poate avea un aspect îngroşat, galben, sau tulbure . Unghiile pot deveni dure şi sfărâmiciose , sau se poate separa de lojă unghiulară. Nu este , de obicei, nici o durere sau alte simptome corporale , cu excepţia cazului în care boala este severă.

Psoriazis – sunt erupţii cutanate cronice , solzoase care afectează oameni de toate vârstele ( aproximativ 2 % din populaţie ). Există o predispoziţie genetică de a face psoriazis. Psoriazisul este , de asemenea, influenţată de mai mulţi factori de mediu. Acesta nu este contagioasă şi nu este din cauza unei alergii.

Cauze si Simptome

Exact ceea ce cauzează psoriazisul nu este pe deplin stiut, dar există o mulţime de cercetări active în acest domeniu. Sistemul imunitar este implicat hiperactiv într-un mod care cauzează inflamaţie. În mod specific , există o producţie excesivă de TH1 citokine , în special TNF .
Acestea au multe efecte , inclusiv creşterea vaselor de sânge suplimentare în zona de piele (ceea ce cauzează culoarea rosie ) si cresterea celulelor pielii (ceea ce cauzează scalarea şi îngroşarea pielii) .

Influente genetice
Ca majoritatea bolilor, psoriazisul este influenţat de caracteristicile moştenite . Până la 50 % dintre persoanele cu psoriazis va şti de alt membru al familiei afectat . Pacienţii cu un istoric familial de psoriazis au tendinţa de a dezvolta psoriazis mai devreme în viaţă decât cei fără un istoric familial .
Stres
Stresul fizic şi emoţional pot precipita psoriazisul si este foarte greu de evitat.
Infecţie
Infecţiile pot cauza arderi de psoriazis . Uneori , tratamentul infecţiei poate duce la compensare sau de ameliorare a psoriazisului.
Sreptococcal infecţiile gâtului ( amigdalite ) pot provoca psoriazis guttate .
Candida infecţii (Afte) poate agrava psoriazisul .
Malassezia drojdii pot avea un rol în sebopsoriasis .

Hormoni
Relaţia intre hormoni si psoriazis este neclară. Post – pubertate este un moment de vârf pentru debutul psoriazisului. Sarcina poate avea , de asemenea, un efect de severitatea a psoriazisului , ea se îmbunătăţeşte , de obicei, cu potenţial de agravare după naşterea copilului. Psoriazisul nu afectează copilul nenăscut .

Simptomele variază de la forme ușoare si ajung pana la manifestări cu adevărat chinuitoare (de exemplu, cele localizate in pliurile articulațiilor). Pe de alta parte, formele grave de psoriazis dau naștere unor manifestări de ordin emoțional, afecțiunea având un impact negativ asupra raporturilor sociale, personale si afective. Pacienții sunt uneori atât de coplesiti de boala lor, încât se simt izolati și deprimați.

Zona Zoster – este o erupţie dureroasă de vezicule (umflaturi) cauzate de reactivarea virusului varicelei. Este corect cunoscută sub numele de herpes zoster .

Cauze si Simptome

Virusul varicelei rămâne în stare latentă în ganglionii nervoși pe timp de mai multi ani. Odată cu înaintarea în vârsta, sau datorită unei boli, sistemul imunitar își pierde capacitatea de controlare a virusului, care este reactivat. Astfel, in ganglioni și nervi se produce o reactie inflamatorie, ce determina apariția unor vezicule grupate in buchete.

Zona Zoster debutează in principal cu senzație de durere pe suprafața pielii, urmata la 2-3 zile de eruptii veziculare, dupa care boala poate fi diagnosticata. Tratamentul constă in administrarea de medicamente antivirale si uneori corticosteroizi, la 72 ore după aparitia leziunilor cutanate.

Tarife dermatologie

DERMATOLOGIE Dr. Chelmuș Codruța

DERMATOLOGIE Dr. Bayat